Processed with VSCOcam with a4 preset

Ciasto z mąki gryczanej

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z mąki gryczanej
Tym razem elegancka i prosta wersja ciasta bezglutenowego. Może już zauważyliście, że ciasta bezglutenowe są na topie. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego to zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu. Jego delikatna konsystencja obudzi w tobie dzikiego wiewióra, który zawładnie całą blaszką.

Składniki:
2 szkl. mąki gryczanej (drobno mielonej)
1/2 szkl. rozpuszczonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
1 cukier wanilinowy
6 łyżek kakao lub 10 łyżek karobu (karob jest dobrym, bezkofeinowym zamiennikiem kakao, można go kupić przez internet i w wielu sklepach ze zdrową żywnością)
1 szkl. cukru
2 szkl. kefiru

W misce wymieszać wszystkie suche składniki i następnie połączyć z kefirem i roztopionym masłem. Rozgrzać piekarnik do 180 °C a ciasto przelać do formy. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 minut.

Należy nakłuć ciasto drewnianym patyczkiem/wykałaczką aby sprawdzić czy ciasto jest w środku już upieczone (na wykałaczce nie powinno nic zostać po wyciągnięciu). Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta można je pokroić na kosteczki i już samo w sobie ma ciekawy smak, ale równie smaczne jest z dżemem lub rozpuszczoną czekoladą.