IMG_9025

Makaron z sosem z nerkowców

Składniki:
200g makaronu
1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
3-­4 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
1 kubek nerkowców, zamoczonych w wodzie przez 4-­6 godzin
1 kostka bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka papryczki chilli w proszku
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (nie mylić z drożdżami do pieczenia)
1 czerwona papryczka chilli (połowę dodać do sosu, a drugą połowę do „mac n cheese”)
Pietruszka i koperek do posypania na koniec.

Instrukcja:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W małym rondelku na średnim ogniu, podsmarz cebulę i czosnek na oliwie z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj i podsmarzaj aż będzie miękkie i lekko brązowe.
3. Wrzuć gotową cebulę i czosnek do blendera z połową czerwonej papryczki i kostką bulionową (kostkę bulionową na chwilę zalej wrzątkiem w osobnej misce i kiedy     kostka zmięknie dodaj do blendera) oraz wszystkie inne suche składniki. Następnie 1/4 kubka zimnej wody i miksuj sos aż będzie gładki.
4. Odceć makaron i odstaw na bok. Zmiksowany sos podgrzej chwilę w garnku.
5. Dodaj makaron do sosu razem z resztą chilli i mieszaj. Podawać odrazu. Posypać koprem i natką pietruszką przy podaniu (opcjonalne).

Smacznego!