• unnamed

Muffinki z klasą

Taka równa z niej babeczka, tylko jak jej było na imię? Muffinka, Mafinka, Cupkejka? Smakowita z niej sztuka, a do tego taka babka z klasą..
wie co jest trendy, na każdy dzień tygodnia inna kreacja. W poniedziałek nosi się w najmodniejszym w tym sezonie odcieniu czekolady.  We wtorek chyba chodzi na imprezy, bo jest w te dni posypana kolorową posypką, w środy jest romantyczna –  cała w marcepanowych serduszkach, za to w czwartek oblana jest lukrem. Piątkowe wieczory spędza w towarzystwie dojrzałych malin, natomiast w soboty  trzyma tylko z laskami wanilii. A w niedziele jest poprostu sobą, rumianą babeczką.

Stopień trudności: potrzebne podstawowe choć rozeznanie w najnowszych paryskich trendach.

Składniki:
240 g mąki
4 łyżki mąki kukurydzianej
120 g cukru
1 ł proszku do pieczenia
1/2 ł sody
120 ml oleju
350 ml kefiru
Mąkę przesiać kilka razy przez sito. Najpierw wymieszać wszystkie suche składniki, na końcu dodać olej i kefir. Masę przełożyć do foremek na muffinki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.  i piec nie dłużej niż 15-17 min.

unnamed (1)Masa:
500 ml śmietany 30% lub 36%
200 g serka mascarpone
1/2 szk cukru pudru
1 opak. cukru waniliowego

By otrzymać masę o różnych kolorach dodajemy:
-kolor żółty: kurkuma + kilka kropel soku z cytryny
-kolor różowy: maliny mrożone lub świeże, ugniecione
-kolor czekoladowy: kakao/karob/kawa inka

Dekoracje:
np. serduszka wycięte z galaretki (bez żelatyny), ozdoby wycięte z marcepanu, kawałki świeżych owoców, czekoladowe serduszka, kolorowa posypka itp.

Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, cukier, cukier puder oraz ewentualnie wybrany kolorant.