• 2015-10-25 09.19

Owocowy Cyklon

Zapraszam was na podróż do Tropikalnie roztańczonego świata owoców. Owoce mango chcą tańczyć tango, Znam maracuję, która rapuje, I banana, który tańczy wciąż kankana. Każdy chce tańczyć wśród pomarańczy, Ananasy połamały już obcasy. 

A wszystko dla tego, że tropikalne owoce spotkały się z zimnym kremem Mascarpone i powstał smaczno żeśki cyklon z żęsami mięty.

Składniki: Jakiekolwiek owoce, najlepiej żeby były jakieś tropikalne lub miękkie. Na przykład jak ananas, papaya, brzoskwinia, banan, jak macie słodkie kiwi to też może być. Jedno opakowanie Mascarpone (250g.) wystarczy na trzy szklanki.

Pokrójcie owoce w kwadraty lub jak wam jest wygodniej. Wypełnijcie szklankę do połowy lub 2/3 owocami.

Teraz wyciągnijcie serek i wrzućcie do miski. Dodajcie do niego 1/2 cytryny (bez pestek) i 1 pełną łyżkę stołową cukru pudru. Możecie też użyć cukru brązowego, ale serek zmieni kolor.

Serek nakładajcie łyżką do lodów lub tlką cukierniczą (rękaw cukierniczy). Polecam tylke cukierniczą, bo można robić fajne wzorki. 🙂

Ja użyłam mięty do przystrojenia mojego deseru ale można użyć karobu, kolorowych posypek, cukrowych liści lub różyczek. Co kto lubi.

Smacznego 😛