Processed with VSCOcam

Panna Cotta

Dzisiaj Panna Cotta. Wiem, wiem, lato się skończyło, ale zima tuż tuż. Ten śnieżno biały deser kojarzy mi się z Królową Śniegu.

Składniki:
300 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru (może być zwykły)
laska wanilii, 1 cukier wanilinowy lub 3-4 łyżki ekstraktu waniliowego
2 płaskie łyżki agaru (roślinna substancja żelująca pozyskiwana z wodorostów)
200 ml wody

Przygotowanie
W garnku trzeba zagotować śmietankę z cukrem pudrem i wanilią. Agar rozpuścić w 200ml wody i wlać do garnka. Gotować 5 minut, szybko mieszając aż śmietanka nieco zgęstnieje. Wlać do form (najlepiej silikonowych), poczekać aż ostygnie i włożyć na 2 godziny do lodówki. (Pamiętajcie aby nie wstawiać gorącej śmietanki bezpośrednio do lodówki, to może ją uszkodzić)

Po wyjęciu z foremek można przyozdobić słodkim sosem z owoców lub czekolady, czerwoną porzeczką i czym tylko macie ochotę.