• 20150925_133812
  • 20150925_122730
  • 20150925_123123
  • 20150925_124015
  • 20150925_125216
  • 20150925_125718
  • 20150925_130217
  • 20150925_130224
  • 20150925_131833
  • 20150925_133812

Pieczone Plastry Dyni

Zaczęła się już jesień, to jedna z moich ulubionych pór roku. Kojarzy mi się z chłodniejszymi już wieczorami kiedy to zachodzące słońce zlewa się kolorami z koronami drzew. Takie oto chwile są idealne do czytania interesującej książki a przy tym popijanie rozgrzewającej herbaty i przegryzanie jakiejś przekąski.Każda pora roku ma swoje sezonowe warzywa i owoce, tak więc, warto z nich korzystać w czasie ich najlepszego czasu. Jednym z takich warzyw jest dynia. Charakteryzuje się wielką różnorodnością jeśli chodzi o kolory, kształty i wielkości. Gdy byłam młodsza, nie przepadałam za dynią, aż do czasu jak spróbowałam pieczone plastry dyni. Teraz jestem jej zwolenniczką i kiedy tylko mam okazję to sięgam po tą przekąskę, i zachęcam także innych. Poniżej podaję przepis tego smakołyku 😉

 
Pieczone Plastry Dyni
Na początek wybrałam niedużą Dynię i przekroiłam ją na pół, jedną z połówek owinęłam w folię i włożyłam do lodówki na inną okazję. Z pozostałej części, używając łyżki wydłubałam pestki a następnie obrałam ze skórki. Taką oto dynię kroiłam na plastry. Średnia szerokość wynosiła 3mm.
Obok w misce wymieszałam 4 duże łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, wyciśnięty ząbek czosnku i szczypta soli. Dla lepszego efektu najlepiej spróbować mieszanki czy ma ona odpowiedni smak. Pokrojoną dynię przełożyłam do miski z oliwą i wymieszałam dokładnie aby każdy kawałek był doże przykryty przez przyprawy. Plastry wyłożyłam na papierze do pieczenia i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 160oC na 30 minut. Plastry powinny przybrać złocistego koloru. Najlepiej podawać jak są jeszcze ciepłe.
Smacznego!